Jenny *1910 †2006

Jenny *1910 †2006

 Jenny *1910 †2006- ett konstprojekt med utgångspunkt i ett dödsbo. Samarbete med Terese Bolander och Kristina Stark se hemsida

 Vi köpte ett komplett dödsbo efter en för oss okänd kvinna och började att dokumentera varje föremål hon hade i sitt hem. Utifrån dokumentationen och föremålen försökte vi att porträttera människan bakom sakerna. Det resulterade i 4529 bilder, tre individuella verk och möten med bla en filosof, optiker och läkare som gav sin bild av vem hon kan tänkas ha varit utifrån de saker hon ägde. Vi skapade en hemsida med ett arkiv  över alla  tillhörigheterna och en publikation där större delen av projektet presenteras.

Mitt individuella verk hade titeln ”Att komma nära din själ” och baserades på sorgen över att aldrig få träffa den människa vars föremål jag omgav mig med. Rädsla var en annan känsla som var närvarande på många plan samt viljan att offra något för att motivera min handling. Jag bestämde mig för att sova i hennes nattlinne i hennes säng för att se om vi kunde träffas i drömmen. Under 1år övade jag på att minnas mina drömmar och skrev ner dem i hennes anteckningsböcker för att sedan säkert kunna minnas den dröm jag skulle drömma iklädd hennes nattlinne i hennes säng. Det presenterades som en installation innehållande nämnda föremål och ett foto av mig sovande i sängen. Se text av Camilla Larsson i Foam magazin

Att komma nära din själ

För mig har en person bakom sakerna blivit alltmer påtaglig och det har blivit oundvikligt att inte vilja lära känna henne. Jag läser hennes anteckningar,fotograferar hennes underkläder och känner hennes doft och vill inte att hon ska reduceras till föremål. Samtidigt känner jag en sorg över att lära känna en människa i efterhand. En sorg som kanske växer för varje föremål jag bekantas med. Vi kan ju aldrig träffas levande i livet hon och jag, det är försent, men kanske kan vi mötas någon annanstans?

Jag bestämde mig för att sova en natt i hennes säng och nattlinne för att se om vi kunde träffas i drömmen. För att komma ihåg mina drömmar började jag att träna mig. Under ett år skrev jag ner vad jag hade drömt i någon av hennes anteckningsböcker.

Den 14/11 2008 sov jag i hennes säng.

 

Dröm, nedtecknad i en av Jennys anteckningsböcker

Dröm, nedtecknad i en av Jennys anteckningsböcker, ur verket Att komma nära din själ. ( Jenny *1910 †2006)

 

Jennys nattlinne

Jennys nattlinne. Ur verket, Att komma nära din själ ( Jenny *1910 †2006)

 

Installationsvy, Att komma nära din själ, verk ur utställningen  Jenny *1910 †2006, Västmanlands läns museum, 2010

Installationsvy av verket Att komma nära din själ. (Jenny *1910 †2006) Västmanlands läns museum, 2010

 

Drömanteckningar

Drömanteckningar ur verket Att komma nära din själ. (  Jenny *1910 †2006)

 

Att komma nära din själ

Foto, 170x100cm, Jag sover i Jennys säng, ur verket Att komma nära din själ, ( Jenny *1910 †2006)

antecknbocker

Jennys anteckningsböcker innehållande mina drömmar

 

Jenny *1910 †2006

 

Utställningsvy av utställningen Jenny *1910 †2006, Studio 44

Utställningsvy av utställningen Jenny *1910 †2006, Studio 44, 2011

 

bildspel

Bildspel, Jennys föremål, 4529 bilder

 

Bildspel, Jennys föremål

Jennys Medeciner

 

Jennys dödsbo

Jennys dödsbo

 

Teres verk

En film. ( verk av Terese Bolander) Jenny *1910 †2006

 

Och så vidare...verk av Kristina Stark

Och så vidare…detalj ur verk av Kristina Stark, Jenny *1910 †2006

 

Bild av arkiv över Jennys föremål i tidningen Foam magazine

Bild av arkiv över Jennys föremål i tidningen Foam Magazine, se artikel här.